Aktuálně

Rozhledny

Stožáry a věže jako stavby technického charakteru v některých případech mohou snižovat hodnotu krajinného rázu. Jednou z možností omezení tohoto dopadu je sloučení výstavby věžového vysílače s rozhlednou. Rozhledna, jedná-li se o architektonicky příznivě ztvárněnou konstrukci, přebírá v mnoha případech funkci dominanty okolí a stává se (při vhodném umístění) rovněž turistickou atrakcí. Jelikož dochází v tomto případě k nárůstu nákladů na výstavbu lokality, snaží se operátoři lokalitu nabídnout ostatním ke sdílení nebo vybudovat z lokality páteřní bod sítě tzv. BSC či SDH bod.

 

Popis konstrukce rozhledny

Víceúčelová věž s rozhlednou a železobetonovým nástavcem pro umístění technologie se navrhuje jako konzolovitý dutý betonový tubus do nějž je v horní části vetknut štíhlý železobetonový stožár Leonhard Moll. Na horní části dutého tubusu se nachází vyhlídková plošina pro návštěvníky rozhledny. Plošinu kryje šikmá střecha. Přístup na rozhlednu umožňuje vnější vinuté schodiště opatřené zábradlím. Spodní část schodiště zajišťuje proti neoprávněnému vstupu mříž. Místnost obsluhy rozhledny je umístěna v zastřešeném objektu v patě věže.

Veškerá kabelová vedení operátorů jsou v prostoru schodiště vedena vnitřkem tubusu a v části nad střechou vyhlídkové plošiny po kabelové lávce na štíhlém stožáru (vysílací věž a rozhledna). Toto technické řešení umožňuje úplné oddělení jednotlivých funkcí věže a nemůže tedy dojít k žádnému kontaktu návštěvníků rozhledny s kabeláží, nebo kteroukoliv součástí technologie. Technologické místnosti se typicky umisťují do zděného objektu v patě věže. Vysílací antény jsou umístěny na ocelových konstrukcích na štíhlém stožáru Leonhard Moll.

Barevné ztvárnění rozhledny je možné libovolně měnit. Osvědčila se kombinace světlého nátěru dříku a tmavší ocelové konstrukce (zelená, hnědá). Horní část štíhlého stožáru s anténami může být vzhledem k výšce stavby dle požadavku ÚCL či VÚSS opatřena denním výstražným značením kombinací pruhů červené RAL 3020 a bílé RAL 9016 a nočním výstražným osvětlením.

Na přání kdykoli sestavíme technický a cenový návrh Vámi požadovaného typu věže, případně sdělíme další detaily.

 

Druhy realizovaných rozhleden

  • Železobetonový monolitický stožár s rozhlednou
  • Železobetonový monolitický stožár s rozhlednou a stožárem typ LM ve vrcholu
  • Železobetonový stožár typ LM s rozhlednou
  • Příhradový stožár typ MTO s rozhlednou
  • Příhradový stožár s rozhlednou
  • Dřevěné příhradové rozhledny
 

© 2004 - 2023 Leonhard Moll Railway & Tower Systems s.r.o. | xHTML a CSS : minsan